jueves, 27 de abril de 2017

Podem planteja una moció de censura contra Rajoy i el PSOE la rebutja

El secretari general de la formació lila, Pablo Iglesias, avança que ha encetat "trobades" i "treballs" amb formacions polítiques i organitzacions socials per articular el pols al PP.

Antonio Hernando (PSOE) acusa Iglesias d'actuar "amb mala fe" i "falta de rigor" i es desmarca de la iniciativa de Podem.


Ciutadans tampoc donarà suport a la moció de censura i qualifica el gest d'Iglesias de "número de circ".Podem té la intenció que el degoteig de casos de corrupció que afecten el PP no quedi impune. El secretari general de la formació lila, Pablo Iglesias -acompanyat per les confluències territorials de Podem-, ha anunciat aquest dijous al Congrés dels Diputats que ha iniciat "trobades" i "treballs" amb formacions polítiques i organitzacions socials per plantejar una moció de censura contra el govern de Mariano Rajoy.

Iglesias, que encara no ha registrat la moció de censura, ja ha sol·licitat una trobada amb el PSOE per explorar la posició dels socialistes, els pressioni per forçar-los a fixar posició-. També ha confirmat que no ha parlat amb Ciutadans, que fins ara ha apuntalat l'executiu popular. "Hem informat els diferents responsables dels partits", ha exposat el líder de Podem, que pretén elaborar una bateria de propostes en clau de regeneració democràtica per articular el pols al PP.

"És una obligació ètica treure el PP del govern", ha afegit Alberto Garzón en la roda de premsa al Congrés. "El PP no té la majoria de la cambra", ha recordat, Xavier Domènech, d'En Comú Podem, que també ha conversat amb Oriol Junqueras (ERC) i Marta Pascal (PDECat) per informar-los de les intencions de Podem i els seus socis territorials.

L'"operació Lezo" -que ha portat a la presó l'expresident madrileny Ignació González i ha forçat la dimissió d'Esperanza Aguirre- i la citació perquè el president espanyol declari en el judici del cas Gürtel han dinamitat en els darrers dies el missatge d'estabilitat projectat per la Moncloa. Els casos de corrupció han posat contra les cordes el PP però Rajoy continua esquivant la pressió. Aquest dijous, des de l'Uruguai, el president espanyol ha promès que farà "tot el possible" per "facilitar" la tasca de la justícia.

El PSOE carrega contra Pablo Iglesias

Els socialistes han reaccionat de manera immediata a la iniciativa plantejada per Podem i ha avançat que no donarà suport a la moció de censura. Antonio Hernando, portaveu del PSOE al Congrés, ha acusat Iglesias d'actuar "amb mala fe" i "falta de rigor". "Quan un vol que una moció de censura prosperi, no s'anuncia abans de parlar amb les forces polítiques"m ha explicat Hernando. "Iglesias sap que no hi ha una majoria alternativa al PP", ha afegit el dirigent socialista, que ha revelat que el líder de Podem "ha trucat el PSOE només deu minuts abans de la roda de premsa".

El PSOE considera que la iniciativa de Podem és de "focs artificials". Hernando ha avançat que l'espai per demanar explicacions a Rajoy és en el marc d'una comissió d'investigació sobre el PP al Congrés. El socialistes es plantegen que la compareixença del president espanyol es plantegi abans d'acabar el mes de maig.

En sintonia amb Hernando, la presidenta de la Junta d'Andalusia i candidata a la secretaria general del PSOE, Susana Díaz, ha assegurat que Iglesias "no vol unamoció de censura sinó cridar l'atenció". Amb aquest plantejament, Díaz creu que Iglesias "li fa un favor a la dreta i desvia l'atenció quan el govern està en una situació molt complicada". A diferència del que planteja Hernando i Díaz, el també aspirant a la secretaria general del PSOE, Pedro Sánchez, ha demanat aquest dijous la dimissió de Mariano Rajoy en una entrevista a la Cadena Ser.
Després del PSOE, també ha reaccionat Ciutadans. El vicesecretari general de la formació taronja, José Manuel Villegas, ha apostat per l'estabilitat i les reformes. "Des de Ciutadans no donarem suport ni secundarem cap número de circ", ha advertit en relació a la proposta de la moció de censura.

ERC i el suport al referèndum

El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, ha condicionat el suport del seu grup parlamentari a la moció de censura que planteja Podem al fet que no es posi "cap impediment" a la celebració d'un referèndum a Catalunya. No obstant això, no ha aclarit si ERC optarà per l'abstenció en el cas que no es permeti el referèndum.

No hay comentarios:

Publicar un comentario